Edukacija

U Crnoj Gori, postoji srednje i visoko obrazovanje fizioterapeuta. Srednje škole se nalaze u Herceg Novom, Podgorici i Beranama.

Fakultet primijenjene fizioterapije Univerziteta Crne Gore u Igalu (www.fpft.ucg.ac.me) obrazuje fizioterapeute visokog kvaliteta u praksi, istraživanju i profesiji i koja promoviše visoke standarde zdravstvene brige. Fakultet u Igalu organizuje osnovne studije primijenjene fizioterapije i postdiplomske specijalističke studije. Nastavni plan i program su usklađeni sa Bolonjskom deklaracijom i evropskim sistemom transfera kredita. Osnovne studije traju tri godine (180 ECTS kredita) a postdiplomske specijalističke studije jednu godinu (60 ECTS kredita).

Fizioterapeut u radu pokazuje svoje znanje i vještine, svoju sposobnost komunikacije, senzibilnost, toleranciju i sposobnost rada u timu. Fizioterapeuti koriste fizikalne metode u cilju unapređenja, održavanja i uspostavljanja zdravlja i funkcionisanja ljudi sa različitim potrebama i problemima nastalim uslijed bolesti, povreda, starenja i neaktivnosti. Raznovrsnost korisnika fizioterapije i uslova u kojima radi fizioterapeut čini ovu profesiju podsticajnom i nudi mogućnosti za razvoj karijere.