Uspješno održan 2. Kongres fizioterapeuta Crne Gore sa međunarodnim učešćem od 6. do 8. oktobra 2017. u Podgorici

Drugi Kongres fizioterapeuta Crne Gore sa međunarodnim učešćem uspješno je održan u periodu od 06. do 08.10.2017.g. u hotelu “Ramada” u Podgorici pod pokroviteljstvom Komore fizioterapeuta Crne Gore i Ministarstva zdravlja Crne Gore. Najveći stručni skup fizioterapeuta se održao pod motom “Vrijednost i značaj fizioterapije”, a okupio je značajan broj fizioterapeuta iz Crne Gore, okruženja i Evrope – oko 200.

Na svečanom otvaranju Kongresa koje se održalo u petak, 6. oktobra 2017.g. u sali Milenium, prisutnima su se obratili: Dijana Kuzmanović - Ljubisavljević, predsjednica Udruženja fizioterapeuta Crne Gore, Krsto Kovačević, Magistar fizikalne terapije, Predsjednik Komore fizioterapeuta Crne Gore, Sead Čirgić, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, Sarah Bazin, predsjednica Evropskog regiona Svjetske konfederacije za fizikalnu terapiju (ER-WCPT), David Gorria, Generalni sekretar ER-WCPT, Božidar Gardašević, predsjednik grupe za medicinsku akupunkturu pri Udruženju fizioterapeuta Norveške, Radoman Borović, predsjednik Suda Komore fizioterapeuta Crne Gore i Milovan Vujović, državni sekretar Ministarstva zdravlja u Vladi Crne Gore, koji je otvorio 2. Kongres FIZIOTERAPEUTA Crne Gore sa međunarodnim učešćem.

Predsjednica Udruženja fizioterapeuta Crne Gore Dijana Kuzmanović – Ljubisavljević je, između ostalog, istakla: “Želim da naglasim da je fizioterapija grana medicine koja se najbrže razvija. Naša struka je i najkreativnija oblast medicine. Imamo mogućnost da istom problemu priđemo na različite načine koristeći mnoge tehnike i metode pojedinačno ili kombinovano. Mi smo medicinski radnici koji su najduže i najneposrednije u kontaktu sa svojim klijentima. Stoga smo im i velika psihološka podrška. Nikada ne zaboravite da ih sagledate u cjelini. Ne zaboravite da osim fizičkog bola ili disfunkcije imaju svoje strahove, nade, želje... Vidite u njima prije svega čovjeka, a ne samo koljeno, lakat, kuk... Volite svoju profesiju, usavršavajte se, ne bojte se novih znanja i  novih fizioterapeutskih pristupa. Ako prihvatite ove savjete vidjećete da je uspjeh zagarantovan na obostrano zadovoljstvo klijenta i fizioterapeuta”.

Predsjednik Komore fizioterapeuta Crne Gore Krsto Kovačević, Magistar fizikalne terapije, je, između ostalog, naveo: “Do kraja tekuće godine se očekuje otvaranje 3. pregovaračkog poglavlja – Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga i realizacijom aktivnosti kroz nastavak pregovora u ovoj oblasti, omogućiće se dalji napredak i zaštita naše profesije. Uporedo, u istom periodu, na listi regulisanih profesija u Crnoj Gori, naći će se i naša fizioterapija. Napominjem da će Komora fizioterapeuta Crne Gore nastaviti sa permanentnim edukovanjem fizioterapeuta i zalagaće se da fizioterapija postane prepoznata, cijenjena, valorizovana i dostupna profesija u društvu”.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore Sead Čirgić je, između ostalog, kazao: “Očekujem da će  Kongres doprinijeti da se ubuduće i u Crnoj Gori primjenjuju nove tehnologije rada fizioterapeuta, čime će se svakako poboljšati kvalitet zdravstvene zaštite kroz primjenu visokih standarda obrazovanja i prakse fizioterapeuta. Fond za zdravstveno osiguranje je institucija koja vodi brigu o ostvarivanju prava svojih osiguranika u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju i mnogo polaže na edukaciji medicinskog kadra, tako da vjerujem da će naši fizioterapeuti za dobrobit osiguranika Fonda kroz razne vidove edukacije i primjene novih dostignuća u medicini, nastaviti sadašnji trend unaprijeđenja znanja, a Fond zdravstva će im i ubuduće biti podrška”.

Predsjednik Suda Komore fizioterapeuta Crne Gore Radoman Borović je govorio na temu “41. godina visokog obrazovanja fizioterapeuta u Crnoj Gori” i istakao: “Za ove četiri decenije školovanja fizioterapeuta u Crnoj Gori diplomiralo je: sa višom školom 695 studenata, osnovne studije 574 studenta i specijalističke studije 310 studenata. Tokom 41. godine postojanja studija fizioterapije brojni nastavnici i saradnici učestvovali su u izvođenju nastave i značajno doprinijeli razvoju i ugledu programa fizioterapije. Teško ih je sve nabrojati, svi su dali veliki doprinos u obrazovanju fizioterapeuta i unapređenju fizioterapije kao struke. Ipak neka imena treba posebno istaći: prof. Veljka Mandića iz Zagreba, prof. Mariju Majkić iz Zagreba, prof. Milutina Živkovića iz Igala, prof. Jova Kneževića iz Igala, prof.  Stevana Jovića iz Beograda. I na kraju, a možda je trebalo na početku da kažem da je najzaslužni za osnivanje i razvoj Škole - kasnije Fakulteta i u edukaciji fizioterapeuta Prof. Dr Vukašin Mihajlović, koji je čitav svoj radni vijek proveo u radu sa studentima i fizioteraputima. Napisao je četiri udžbenika: 1) Terapijski fizikalni modaliteti, 2) Fizioterapija u sportu, 3) Manuelne tehnike 4) Bol- fizioterapijski pristup, iz kojih uče ne samo studenti i fizioterapeuti već i ljekari, i to ne samo u Crnoj Gori već i u regionu”.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Crne Gore Milovan Vujović je, prilikom otvaranja 2. Kongresa, izjavio: “Ministarstvo zdravlja je prepoznalo Udruženje fizioterapeuta Crne Gore i nedavno formiranu Komoru fizioterapeuta, kao naše partnere u svim budućim aktivnostima koje se tiču fizioterapeuta i fizioterapije u Crnoj Gori. Pred Vama su velike mogućnosti istraživanja, profesionalnog, stručnog usavršavanja, osmišljavanja i provjere novih savremenih tehnika, razmjena iskustava i informacija, što će ovaj Kongres i potvrditi. Sa sigurnošću da ćete ovim skupom ojačati položaj fizioterapeuta i fizioterapije u Crnoj Gori, želim vam uspješan rad i proglašavam drugi Kongres fizioterapeuta Crne Gore sa međunarodnim učešćem otvorenim”.

Predsjednica ER-WCPT Sarah Bazin je govorila o nivoima obrazovanja fizioterapeuta u EU, dok je David Gorria, generalni sekretar ER-WCPT govorio o značaju licenciranja fizioterapeuta i o standardima fizioterapije u EU, posebno koji se tiču zapošljavanja fizioterapeuta. Zvaničnici ER-WCPT-a su uputili iskrene čestitke povodom osnivanja Komore fizioterapeuta Crne Gore i uspješnosti u organizaciji 2. Kongresa fizioterapeuta Crne Gore koji je okupio i predstavnike svih organizacija fizioterapeuta u regionu.

Na Kongresu su predstavljeni noviteti iz oblasti fizikalne terapije u smislu novih tehnologija, novih pristupa i proširenog djelokruga rada fizioterapeuta u smislu upotrebe mišićno-koštanog ultrazvuka u dijagnostici i evaluaciji, funkcionalne elektromagnetne stimulacije i njene primjene u rehabilitaciji sportista, primjene igala (medicinske akupunkture) i primjene “zenzegrity” metode. Učesnici 2. Kongresa su imali jedinstvenu priliku da osjete, primijene i čuju informacije o različitim pristupima i konceptima u rehabilitaciji pacijenata, i to: “Primjena PNF tehnike u rehabilitaciji šake, ramena i hoda”, „Značaj kliničko-funkcionalnih testova u planiranju funkcionalnog oporavka nakon moždanog udara“, „Fizička aktivnost studenata fizioterapije u Crnoj Gori“, „Značaj fizikalne terapije nakon pseudoartroze skafoidne kosti“, „Infracrvena termografija u procjeni učinka procesa fizioterapije nakon uganuća nožnog zgloba“, „Kineziterapija kod pacijenata sa cervikalnom artrozom“, „Značaj primene specijalizovanih testova u funkcionalnoj fizioterapeutskoj proceni cervikalne kičme“, „Kineziterapijski  tretman  poremećaja  ravnoteže kod  pacijenata  sa  spinalnom  lezijom“, „Križobolja: učestali radom uvjetovani poremećaj kod fizioterapeuta“, „Rezultati rehabilitacije primjenom thera band i standardne tehnike kod pacijenata nakon operativne diskus hernije“, „Značaj rane rehabilitacije kod pacijenta nakon operacije srca i abdomena“, „Fizikalna respiratorna terapija kod djece s akutnim virusnim bronhiolitisom“, „Efekti primjene fizioterapije kod pacijenata sa ankilozirajućim spondilitisom u Institutu Igalo“, „Postoperativna rehabilitacija pacijenta nakom kompletne rupture Ahilove tetive“, „Radni terapeut u proceni specifičnih funkcija dece sa spinom bifidom“, „Intenzivna fizioterapija u kombinaciji sa funkcionalnom magnetnom stimulacijom kod pacijenta nakon operacije aortne disekcije“, „Primjena Schroth metode kod fizioterapijskog liječenja adolescentnih idiopatskih skolioza“, „Direktna japanska moksibustija i njena primena i kombinatorika sa manuelnim terapijama i fizikalnim procedurama“, “Mobilizacija lopatice kod cervikalnog sindroma”, “Primjena opšteg i specifičnog kineziterapijskog programa kod pacijenata nakon operacije diskus hernije”, “Koncept neurodinamike kod rehabilitacije pacijenta posle moždanog udara”, “Robotika u rehabilitaciji” i “Značaj rane rehabilitacije kod lumbalnog sindroma”.

Takođe, učešće je imala i Laila Holgersen, osoba koja je među prvima koristila usluge fizioterapeuta kada je počeo program rehabilitacije pacijenata iz Norveške u Institutu Igalo prije 35 godina i ovom prilikom je prenijela iskustvo i razloge zašto redovno, i dan danas, dolazi u Institut Igalo na rehabilitaciju.

Želja nam je da Drugi Kongres fizioterapeuta Crne Gore sa međunarodnim učešćem doprinese prihvatanju naših prijedloga na osnovu standarda WCPT-a, što će poboljšati kvalitet ukupne zdravstvene zaštite kroz primjenu visokih standarda obrazovanja i prakse fizioterapeuta.

Ispunjen je cilj stručnog okupljanja fizioterapeuta i drugih zdravstvenih radnika, koji sa nama rade u timu, u smislu profesionalnog povezivanja i isticanja uloge fizioterapije u društvu koja joj pripada kao važnom činiocu u poboljšanju ukupnog kvaliteta života savremenog čovjeka.

U kulturno-umjetničkom programu je učestvovao KUD "Njegoš" sa Cetinja, dok je za vrijeme koktela dobrodošlice, učesnike i zvanice, zabavljao bend "Isak & Pulse Morlock" iz Podgorice, a za kvalitetno i nezaboravno druženje na svečanoj večeri pobrinuli su se "Sevdah kvartet", kao i specijalni gost večeri ZORAN KALEZIĆ.

Cjelokupni program su vodili Jelena Lučić i Miomir Maroš.

Dijana Kuzmanović - Ljubisavljević

Krsto Kovačević

Sead Čirgić

Milovan Vujović

Sarah Bazin

Božidar Gardašević

Jelena Lučić i Miomir Maroš

Jelena Lučić, Miomir Maroš i Dijana Kuzmanović - Ljubisavljević

Komentar