Obilježen 8. Septembar - Međunarodni dan fizioterapije 8. i 9.9.2017.g. u Igalu

Povodom 8. septembra - Međunarodnog dana fizioterapije, partnerski su Komora fizioterapeuta Crne Gore i Udruženje fizioterapeuta Crne Gore organizovali predavanje za građane Herceg Novog u subotu, 09.09.2017.g. od 10h do 11h u Kongresnoj sali Instituta Igalo, sa ciljem da se i na taj način predstavi značajnu ulogu koju imaju FIZIOTERAPEUTI u društvu i zajednici. Ove godine tema Svjetskog dana fizioterapije je "Fizička aktivnost za život" upravo sa ciljem da naglasi važnu ulogu koju imaju fizioterapeuti u promociji aktivnog starenja, u promociji fizičke aktivnosti i zdravog načina života.

Sinoć, 08.09.2017.g. je, sedmu godinu zaredom, održana večera u Nacionalnom restoranu Instituta Igalo kojoj je prisustvovalo oko 100 fizioterapeuta. Prisutne su pozdravili: dr Gordana Rajović, izvršna direktorka Instituta Igalo, dr Marina Delić, direktorka sektora medicine u Institutu Igalo, Dijana Kuzmanović Ljubisavljević, predsjednica Udruženja fizioterapeuta Crne Gore i Krsto Kovačević, predsjednik Komore fizioterapeuta Crne Gore.

Tokom predavanja, najavljeni su aktivni učesnici na Drugom Kongresu fizioterapeuta Crne Gore sa međunarodnim učešćem, koji će se održati od 6. do 8. oktobra 2017.g. u hotelu "Ramada" u Podgorici. Na Kongresu će biti predstavljeni noviteti iz oblasti fizikalne terapije u smislu novih tehnologija i proširenog djelokruga rada fizioterapeuta. Takođe, učesnici 2. Kongresa će imati jedinstvenu priliku da osjete, primijene i čuju informacije o novim konceptima u rehabilitaciji pacijenata. Učešće će imati i Laila Holgersen, osoba koja je među prvima koristila usluge fizioterapeuta kada je počeo program rehabilitacije pacijenata iz Norveške u Institutu Igalo prije 40 godina i ovom prilikom će prenijeti iskustvo i razloge zašto redovno, i dan danas, dolazi u Institut Igalo na rehabilitaciju. Učešće na 2. Kongresu će imati i ljekar Draško Vuković, ortopedski hirurg koji će predstaviti iskustva sa novim načinom liječenja u Podgorici, a riječ je o IDD konceptu u tretmanu diskus hernije. Pored crnogorskih fizioterapeuta i fizioterapeuta iz država regiona koji će aktivno učestvovati u radu Kongresa, navodimo pozvane predavači na našem najvećem stručnom skupu, a to su:

1. Sarah Bazin, Ujedinjeno Kraljevstvo, predsjednica Evropskog regiona Svjetske konfederacije za fizikalnu terapiju (ER-WCPT),
2. David Gorria, Španija, Generalni sekretar ER-WCPT-a,
3. Božidar Gardašević, Norveška, Primjena terapije sa iglama kod hroničnih bolova,
4. Werner Wimmeroth, Njemačka, primjena PNF-a u rehabilitaciji šake, ramena i hoda,
5. Christoph Stumpf, Njemačka, Zensegrity - novi pristup u fizioterapiji,
6. Alen Lilić, Slovenija, Funkcionalna elektromagnetna stimulacija u fizioterapiji,
7. Aleksandra Azman, Italija, Primjena kineziotejpinga kod menstrualnog bola,
8. Predrag Peđa Filipović, Srbija, Direktna japanska moksibustija i njena primena i kombinatorika sa manuelnim terapijama i fizikalnim procedurama,
9. Zoran Filipović, Hrvatska, Prednosti i primjena dijagnostičkog ultrazvuka mišićno koštanog sastava u fizikalnoj terapiji.

Drugi broj časopisa “Fizioterapeut” koji će sadržati stručne radove sa 2. Kongresa i savjete za pacijente biće objavljen povodom Drugog Kongresa u periodu od 1. do 6. Oktobra 2017.g.

Ukoliko se niste prijavili za učešće, to možete uraditi putem aplikacije: http://www.fizioterapeuti.me/me/prijava-za-kongres

Foto album sa tradicionalne večere održane 08.09.2017.g. možete pogledati ovdje.

 

Komentar