Fizioterapeuti u julu 2017. u deset javnih zdravstvenih ustanova primijenili 2027 terapijskih procedura kod 578 pacijenata

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

IZVJEŠTAJ IZ JULA 2017.
U DESET JAVNIH ZDRAVSTVENIH USTANOVA 28 FIZIOTERAPEUTA JE PRIMIJENILO 2027 TERAPIJSKIH PROCEDURA KOD 578 PACIJENATA

Na osnovu primljenih podataka, fizioterapeuti su radili sa 578 pacijenata (245 muškaraca tj 42.4% i 333 žena tj 57.6%) od toga u Domovima zdravlja 353, u Opštim bolnicama u Baru, Beranama i Pljevljima 225 pacijenata. Fizioterapeuti su primijenili 2027 terapijskih procedura u julu mjesecu 2017. godine.

Za jul mjesec smo primili podatke iz deset zdravstvenih ustanova od 28 fizioterapeuta. Radi se o Domovima zdravlja: Herceg Novi, Budva, Tivat, Danilovgrad, Berane, Pljevlja i Bar, Opštim bolnicama u Baru, Beranama i Pljevljima.

U Domu zdravlja Herceg Novi zaposleno je troje fizioterapeuta koji su kod 94 pacijenta primijenili 401 terapijskih procedura.

U Domu zdravlja Budva zaposleno je dvoje fizioterapeuta koji su kod 24 pacijenta primijenili 107 terapijskih procedura.

U Domu zdravlja Tivat zaposleno je dvoje fizioterapeuta koji su kod 40 pacijenata primijenili 170 terapijskih procedura.

U Domu zdravlja “Dimitrije-Dika Marenić” Danilovgrad zaposleno je dvoje fizioterapeuta koji su kod 95 pacijenata primijenili 286 terapijskih procedura.

U Domu zdravlja “Dr Nika Labović” Berane zaposleno je troje fizioterapeuta koji su kod 43 pacijenta primijenili 138 terapijskih procedura.

U Domu zdravlja Pljevlja zaposlen je jedan fizioterapeut koji je kod 34 pacijenta primijenili 66 terapijskih procedura.

U Domu zdravlja Bar zaposleno je dvoje fizioterapeuta koji su kod 23 pacijenta primijenili 81 terapijsku proceduru.

U Opštoj bolnici „Blažo Orlandić“ u Baru zaposleno je šestoro fizioterapeuta koji su kod 106 pacijenata primijenili 422 terapijske procedure.

U Opštoj bolnici u Beranama zaposleno je troje fizioterapeuta koji su kod 68 pacijenata primijenili 211 terapijskih procedura.

U Opštoj bolnici u Pljevljima zaposleno je četvoro fizioterapeuta koji su kod 51 pacijenta primijenili 145 terapijskih procedura.

I ovim putem pozivamo direktore Ustanova od kojih nijesmo primili podatke da našim kolegama dostave Formulare koje smo im uredno poslali kako bismo dobijali podatke i iz tih ustanova.

Na nivou Evropske Unije profesija je zakonski regulisana, i naziv fizioterapeut je rezervisan za one koji imaju određeno obrazovanje i djelokrug rada a prema ISCO 2008 (Međunarodna klasifikacija zanimanja) naše zanimanje je klasifikovano pod šifrom 2264.

U javnom zdravstvu Crne Gore, fizioterapeuti su zastupljeni u Domovima zdravlja tj u Jedinicama za fizikalnu terapiju primarnog nivoa na osnovu člana 26. Pravilnika o bližim uslovima u pogledu standarda, normativa i načina ostvarivanja primarne zdravstvene zaštite preko izabranog tima doktora ili izabranog doktora, dok smo u sekundarnom nivou zdravstene zaštite zastupljeni na osnovu člana 3. Pravilnika o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene djelatnosti u bolnicama i prirodnim lječilištima.

Komentar